TECHNIK HOTELARSTWA
KOD ZAWODU 422402
Szkoła 4-letnia kończąca się egzaminem maturalnym i zawodowym.
Nauka w szkole trwa cztery lata. W trakcie nauki młodzież zdaje egzamin potwierdzający kwalifikacje w zawodzie:
T.11. Planowanie i realizacja usług w recepcji
T.12. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie
Po ukończeniu szkoły zdaje maturę.
W drugiej i trzeciej klasie uczniowie odbywają 4 tygodniową praktykę zawodową w lokalnych hotelach, ośrodkach, pensjonatach.
W ostatnich latach nastąpił wzrost popytu na usługi hotelarskie, turystyczne, organizację czasu wolnego, podróży, pośrednictwo między kulturą, turystyką i biznesem, a także wzrost zainteresowań społecznych agroturystyką w Polsce i innych państwach UE.
ABSOLWENT PO SKOŃCZENIU NAUKI BĘDZIE POSIADAŁ WIEDZĘ Z ZAKRESU:
• zasad i instrumentów marketingu w działalności hotelarskiej,
• przepisów prawnych do prowadzenia zakładu hotelarskiego,
• organizacji pracy w zawodzie hotelarskim, w tym usług gastronomicznych, turystycznych i rekreacyjnych,
• wyposażania i urządzania wnętrz różnych jednostek hotelowych i gastronomicznych,
• prowadzenia korespondencji i obsługi nowoczesnego sprzętu biurowego,
• współpracy z firmami świadczącymi usługi dla zakładów hotelarskich,
• stosowania przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy, przepisów przeciwpożarowych i przepisów ochrony środowiska,
• postępowania zgodnie z zasadami etyki i kultury zawodu,
• doskonalenia kwalifikacji zawodowych.
TECHNIK HOTELARSTWA ZOSTANIE PRZYGOTOWANY DO:
Realizacji wszystkich czynności związanych z fachową i kompleksową obsługą gości hotelowych. Potrafi zorganizować pracę zakładu hotelarskiego, odpowiednią pod względem jakości obsługę, współpracę z biurami podróży, gromadzenie informacji i planowanie różnego rodzaju usług hotelarskich dla potrzeb różnorakich organizacji i stowarzyszeń.
TECHNIKUM PRZYGOTOWUJE DO DALSZEGO KSZTAŁCENIA W:
• szkołach wyższych,
• szkołach pomaturalnych,
• szkołach policealnych.